Suure põgenemise 80. aastapäevale pühendatud näitused paadipõgenikest on nüüd kahel Eesti saarel avatud. Hiiumaal saab välinäitusega tutvuda Sõru muuseumi juures ja Saaremaal kolmes paigas: Kuressaares, Sõrve poolsaarel ning Kihelkonnas.

“27. juulil Hiiumaal, Sõru muuseumi juures avatud mõõdult väike, kuid sisult suur välinäitus “Saatuseaasta 1944” toob läbi isiklike lugude ja statistiliste numbrite meieni kodumaalt lahkunute esmapilgul õnnelikud, kuid sageli traagilised lood. Ka mootorpurjeka “Alar” põgenikega Rootsi sõidu katsest on näitusel juttu.

Näituse avamine tõi muuseumisse palju mälestusi ning kaks Hiiumaalt 1944. aasta põgenemise lugu/käsikirja, mis kindlasti peagi digiteeritud saavad,” märkis Sõru muuseum.

Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Meelis Maripuu käis näitust paigaldamas ka Saaremaal: Kuressaares Kalda pst lähistel, Sõrve poolsaarel Päästlase maja lähistel ning Vikil Mihkli talumuuseumi kiviaia juures.

Igal näitusestendil on põgenemise kohta toodud statistiline üldinfo ning lisaks kohaspetsiifilised lood vastava kandi põgenike kohta.

Üle Eesti paigaldatakse kaheksa sõjapõgenikke käsitlevat välinäitust ning 24. augustil toimub Haapsalu Kultuurikeskuses konverents „Eesti sõjapõgenikud II maailmasõjas“.

Eesti Mälu Instituudi kodulehel saab tutvuda ka senikogutud andmetega põgenike kohta: https://2024.wwii-refugees.ee/