Eesti Mälu Instituut ja Eesti Muinsuskaitse Selts kutsuvad kõiki mälestama 9. märtsil alates kell 19.15 Harju tänaval ja Harju tn haljakul Tallinna vanalinnas 1944. aasta märtsipommitamise ning Ukrainas alanud sõja süütuid ohvreid. Üritusel osaleb nii Riigikogu esimees Jüri Ratas kui mitmed teised ametiisikud.

Palume võtta kaasa küünlad ja süütevahendid (korraldajad jagavad neid piiratul hulgal). Harju tänavale püstitatakse valgus- ja heliinstallatsioon, mis tuletab meelde linnade pommitamise õudusi.

1944. aasta 9. märtsi õhtul pommitas Nõukogude lennuvägi Tallinna linna. Kahes rünnakulaines hävis kokku 1549 hoonet ja 3350 sai kahjustada. Tollasest elamispinnast moodustas see ligi kolmandiku. Pea 20 000 elanikku jäi ilma oma kodudest. Hävis rahvussümbol teater Estonia ja vanalinn sai rängalt kannatada Harju tänava piirkonnas. Rünnaku tagajärjel hukkus 554 Eesti kodanikku.

24. veebruaril 2022 alustas end Nõukogude Liidu õigusjärglaseks kuulutanud Venemaa sõja iseseisva Ukraina vastu. Ukraina linnu pommitatakse halastamatult. Agressori rünnakutes hukkunute ja haavatute tsiviilelanike arv on ÜRO hinnangul üle 1000 inimese ja kasvab pidevalt. Sajad tuhanded ukrainlased on põgenenud surmahirmus oma kodudest, miljonid elavad väga rasketes tingimustes ja pidevas ohus.

Mälestame ohvreid! Toetame Ukraina rahvast tema võitluses vabaduse eest! Ei sõjale!

Kui soovid toetada Ukraina sõjapõgenikke, siis külasta: https://www.ukrainaheaks.ee/

Anneta Eesti Punasele Ristile või tule vabatahtlikuks: https://redcross.ee/